Iloa elämään

Leena APresidentti valittiin ja Suomen kansa otti prosessin aikana mittaa toisistaan – aika tosissaankin osa. Sanottiin, että jokin muuttui suomalaisessa elämässä ja politiikkaan suhtautumisessa. Jonkin verran merkitystä oli some-ilmiölläkin. Hyvä, että edes tällä tavalla saatiin eloa ihmisiin, joskin ylilyönnit olisivat saaneet jäädä tapahtumatta puolin ja toisin.

Medialla on merkitystä. Paitsi siinä, mitä se tuo julkisuuteen, myös siinä, mitä se ei tuo. Tutkiva journalismi löytää aika paljon, jos haluaa. Yksilön valintatilanteissa on lopulta kyse mielikuvista. Päätämme suhteellisen tai suhteettoman nopeasti, miten jonkin henkilön tai asian koemme. Sen jälkeen pyrimme vahvistamaan käsitystämme emmekä vastaanota kovin helpolla mielikuvamme vastaista informaatiota.  Voimme toki väittää muutakin.

Kun vaalit ovat ohi, käännetään katseet muualle. Nopea silmäys tarjolla olevaan uutisvirtaan antaa vaikutelman maailmanlaajuisista huolista ja ongelmista, jotka ulottuvat sujuvasti jokaiseen suomalaiseen kotiin. Mustanpuhuvat otsikot ja uutissisällöt iskevät vasten kasvoja. Rinnalla on erityisesti alueellisissa uutisvälineissä myös positiivinen lataus, mutta kokonaisuus jää huonojen uutisten puolelle. Kansalaisten lähettämissä viesteissä on samoin enemmän valittava ja negatiivinen sävy kuin kiittävä ja positiivinen. Aktiivinen presidentin vaalikampanjointeja seurannut kansalainen palaa voimattomuuden, välinpitämättömyyden tai kyynisyyden olotilaansa selviytymisstrategianaan teflon. Mitä tuhlausta!

Eihän me tätä aleta? Eikö juuri tällaisina aikoina tarvita tulevaisuudenuskoa ja iloisia asioita? Onnistuminen työasiassa, ystävän vierailu, hyvä ulkoiluilma, mukava työporukka, viikonloppu, taide-elämys, onnellinen odotus… onhan ihmisillä näitä henkilökohtaisessa elämässään. Niitä on myös lähiympäristössämme. Miten niitä saataisiin mediaan lisää?  

Hyvät Uutiset –lehteä kokeiltiin aikoinaan. Ensimmäisen numeron jälkeen lehti lopetettiin. Se oli ehkä yltiöpäinen kokeilu, joka kertoo myös sanomaansa lukijoista. Tänä päivänä positiivisuutta yritetään hoitaa viihteen puolella. Se taas rakentaa rinnakkaistodellisuuden, josta voi muodostua epäterve pakotie.

Yhtenä tärkeänä muutostekijänä ovat meidän nuoret alan opiskelijat. Heissä on potentiaalia tekemään positiivisia uutisia ympärillä tapahtuvasta ja tuomaan valoisuutta ja uusia ajatuksia.  Sen olemme nähneet. Hyvillä uutisilla avarretaan meidän kaikkien näköaloja ja tuodaan lisää iloa elämään. Positiiviset ihmiset näkevät mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät niitä näe ja kannustavat aktiiviseen tulevaisuuden haltuunottoon. Valittamalla tai omaan poteroon kaivautumalla ei vaikuteta.

About KTAMK Johtoryhmä

Johtoryhmällä tarkoitetaan tässä blogissa Kemi-Tornion AMKin johtoryhmän nykyisiä jäseniä sekä Lapin AMKin johtotehtäviin siirtyneitä entisiä tokem-joryläisiä. Tokemjorynaa-blogikirjoitusten julkaisemisesta vastaa AMK-viestintäpalvelut.
This entry was posted in Leena Alalääkkölä and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.